Mestské múzeum Šurany jubiluje

29.09.2012 Nové Zámky

Šurany 29. septembra (TASR) - Mestské múzeum v Šuranoch patrí k najznámejším kultúrnym inštitúciám v šurianskom regióne. Pravidelne usporadúva zaujímavé výstavy, prednášky, súťaže pre žiakov základných i stredných škôl.
V súčasnom období táto inštitúcia oslavuje svoje piate narodeniny. "Oslavujeme spolu so svojimi návštevníkmi, pre ktorých sme pripravili zaujímavé výstavy. Obe jubilejné výstavy boli slávnostne otvorené v synagóge deň pre Šurianskym jarmokom, povedal pre TASR správca múzea Miroslav Eliáša. Prvá, z nich, nesúca názov Trinásta komnata je venovaná 5. výročiu založenia Mestského múzea. Predstavuje viacero významných a výpovedných predmetov k dejinám mesta a jeho osobnostiam, medzi ktorými sú i predmety získané z pozostalosti Laca Zrubca, Dezidera Németha. Verejnosť môže spoznať aj Júliusa Hrdinu či Jozefa Bašnáka, či po prvýkrát vidieť podobizeň zakladateľa šurianskeho cukrovaru Leopolda von Lippmanna.

Všetky vystavené exponáty prešli procesom konzervovania alebo reštaurovania. Okrem historického či ľudového nábytku je na výstave po prvýkrát vystavený model gazdovského domu, aké kedysi pred sto rokmi v Šuranoch stáli. Návštevníci môžu na fotografiách vidieť a porovnať stav niektorých predmetov pred a po reštaurovaní. Táto výstava je prvou svojho typu, aké múzeum za dobu svojej existencie pripravilo.

Druhou jubilejnou expozíciou je výstava obrazov Františka Filagu z Kostolného Seku, pripravená pre príležitosti jeho 80. narodenín. Vystavených je 27 obrazoch, z ktorých najstarší je z roku 1955. Dominuje hlavne klasická krajinomaľba Slovenska a rodného kraja, zátišia kvetov, figurálne kompozície i poľovnícke námety.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany
 

Vyberte región